Zink adalah mineral yang kuat yang menyokong kesejahteraan optimum merangkumi pertumbuhan sel, penyembuhan luka dan meningkatkan sistem imun. Walaupun zink didapati dalam jumlah yang kecil dalam tubuh, ia adalah komponen di dalam lebih daripada 200 enzim yang mana menyokong mekanisme badan.

Zink adalah suplemen yang hebat untuk semua orang, tetapi beberapa fungsinya mungkin membuatkan kaum lelaki lebih tertarik! Adakah anda tahu ia dapat membantu mengimbangi tahap testosteron dan menyokong prostat yang sihat?

Jom kita berkongsi 4 sebab kenapa lelaki perlukan zink lebih dalam diet seharian mereka.

4 Sebab Kenapa Lelaki Perlukan Zink Lebih Dalam Diet Seharian

#1. Zink membantu untuk menyokong tahap testosteron normal

Testosteron rendah boleh menyebabkan semua jenis kesan yang tidak menyenangkan seperti libido yang rendah, kelesuan, kehilangan jisim otot, atau disfungsi ereksi. Terdapat beberapa sebab mengapa paras testosteron anda mungkin menurun, ini termasuklah kesan dari ubat-ubatan tertentu atau mungkin disebabkan faktor gen dan umur.

Tidak mendapat diet zink yang mencukupi boleh menyebabkan paras testosteron menurun. Begitu juga halnya sekiranya ianya disebabkan faktor lain pun masih boleh ditingkatkan kembali dengan mengambil zink yang mencukupi dalam diet seharian. Menormalkan kembali tahap testosteron seterusnya boleh membantu mengurangkan simptom beberapa masalah yang telah disebut tadi.

#2. Zink menggalakkan prostat yang sihat

Masalah prostat adalah yang paling biasa pada lelaki yang lebih berusia, tetapi walaupun anda masih berusia 20an, ianya tidaklah terlalu awal untuk mula menjaga prostat anda! Masalah seperti BPH (bengkak prostat) dan prostatitis boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti kencing yang kerap, aliran air kencing yang lemah, kesukaran membuang air kencing dan mendesak secara tiba-tiba untuk membuang air kencing, yang benar-benar mempengaruhi aktiviti kehidupan seharian apatah lagi mengganggu tidur yang seterusnya akan berkait dengan masalah lain pula (seperti tekanan darah tinggi akibat tak cukup tidur, pemarah disebabkan rasa rendah diri dan bermacam-macam lagi).

Zink adalah salah satu nutrisi yang paling penting untuk kesihatan prostat. Zink boleh membantu mengurangkan risiko mengembangkan prostat (prostat bengkak), dan juga membantu mengurangkan saiz prostat pada mereka yang mengalami BPH kerana sifat zink yang anti-radang.

Kesimpulannya, tidak kira samada anda memang mengalami BPH  atau tidak, pengambilan zink boleh membantu mengurangi gejala yang mengurangkan risiko sebelum terjadi.

#3. Zink penting untuk sintesis protein

Protein terdapat dalam hampir setiap sel dan struktur dalam badan, dari sel-sel otak anda ke dinding arteri anda dan juga DNA anda!

Ia membantu membina otot yang kuat, membaiki kerosakan, menggalakkan kulit yang sihat dan membina sel yang sihat. Tanpa protein yang cukup, kita akan berasa lemah, letih dan mengalami kesukaran pulih daripada kecederaan seperti otot yang ditarik.

Zink adalah mutlak mesti ambil! Apabila kita makan protein, ia akan dipecahkan oleh badan menjadi asid amino, dan kemudian resynthesized ke dalam protein yang berbeza yang diperlukan oleh badan, dan zink adalah bahagian penting dalam proses ini. Jadi, walaupun kita makan banyak protein, tanpa zink kita tidak dapat menggunakannya dengan betul!

#4. Zink boleh menggalakkan rambut yang kuat dan sihat

Rambut!! Boleh menjadi masalah khusus untuk lelaki – terutamanya apabila anda semakin tua dan rambut itu mula gugur perlahan-lahan!

Oleh kerana zink sangat penting untuk sintesis protein, ia juga penting untuk membina protein utama yang membentuk rambut kita – keratin! Tanpa zink rambut kita akan menjadi lemah, nipis dan lebih cenderung untuk gugur, dan badan anda akan mendapati lebih sukar untuk bertumbuh dengan sihat.

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan lebih banyak zink dalam diet saya?

Salah satu sumber utama zink adalah daging merah dan ayam; Walau bagaimanapun, kami cenderung untuk mengesyorkan mengurangkan pengambilan daging kerana ia mungkin penuh dengan lemak tidak sihat dan bahan kimia yang boleh menyebabkan keradangan, yang juga boleh memburukkan lagi masalah seperti sakit sendi, BPH dan penyakit jantung.

Sebaliknya kami mengesyorkan lebihkan pengambilan kekacang – terutama biji labu!

Tiram juga merupakan sumber zink yang hebat, dengan hanya 3 auns ianya menyediakan 493% pengambilan harian yang disyorkan. Namun harus berhati-hati dengan pengambilan tiram kerana terlalu banyak zink juga boleh mumudaratkan. Tiram juga boleh mengakibatkan keracunan makanan dan meningkatkan paras kolesterol dalam darah.

Pilihan lain adalah mengambil makanan tambahan atau suplemen. Di Shaklee kami ada Zinc Plus yang hanya satu tablet sudah mampu membekalkan 100% nilai harian yang diperlukan oleh badan.

zink untuk kesuburan lelaki


Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Yana  019-9109009 (klik)

atau klik icon di bawah ini untuk membuat pembelian terus. Zinc Plus berharga RM56.25 dan kos pos dengan perkhidmatan Gdex/Citylink adalah RM10 untuk seluruh Malaysia.

beli shaklee online

Atau..

_________________________________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009 (klik)

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Vitamin Kita Shaklee

4 Sebab Kenapa Lelaki Perlukan Zink Lebih Dalam Diet Seharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge