Fuuuhhh!! Masih berasap lagi kepala Cik Puan VK ni lepas masuk kelas Vivix malam ni. Tapi teruja nak berkongsi dengan anda semua sebab banyak sangat yang best tentang Vivix ni sebenarnya. Salah satu daripadanya adalah mekanisme Vivix yang berupaya mengurangkan pembentukan AGE protein dalam badan.

Apakah AGE Protein?

AGE (Advanced Glycation End-Products) secara mudahnya adalah bahan buangan yang terhasil secara semulajadi dalam badan bila protein atau lemak bergabung dengan gula di dalam aliran darah. Proses ini dipanggil glycation.

AGE juga boleh terbentuk di luar badan iaitu daripada makanan yang diambil. Makanan yang terdedah kepada suhu yang tinggi, seperti memanggang (BBQ), menggoreng atau membakar, cenderung menjadi sangat tinggi dalam sebatian ini. Sebatian AGE ini boleh dibuang dari badan dengan bantuan antioksidan dan juga enzim.

Namun apabila kita mengambil terlalu banyak AGE, atau terlalu banyak yang terhasil di dalam badan kita, tubuh kita tidak dapat melawan lagi untuk menyingkirkannya. Dan akibat daripada itu, AGE ini akan terus berkumpul dan menimbun.

Pembentukan AGE dirangsang oleh komponen seperti

  • Stress
  • Penyakit
  • Kesakitan
  • Tidur yang tidak cukup
  • Gaya hidup yang tidak baik (merokok)
  • Sinar matahari berlebihan

Bahaya AGE Protein Penyebab Penyakit

Glycation menyebabkan protein menjadi tidak berfungsi. Apabila protein tidak berfungsi dengan baik, ia boleh mengeraskan arteri (atherosclerosis), membentuk katarak pada mata, mengganggu sambungan neutron dalam otak (dementia), menghalang fungsi buah pinggang dan bermacam-macam lagi. Sel akan menjadi tepu dan akhirnya tersekat dan terkumpul.

Secara ringkasnya protein AGE menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. Semakin banyak timbunan protein AGE semakin tinggi tubuh terdedah kepada pelbagai penyakit.

AGE Protein Dikaitkan Dengan Pelbagai Penyakit Kronik

Secara semulajadinya, tubuh badan kita mampu menyingkirkan sebatian AGE protein yang merbahaya ini. Akan tetapi dalam situasi hari ini ramai dari kita yang mengamalkan diet tinggi gula, makan makanan yang diproses, dimasak dengan suhu yang tinggi, dan pelbagai diet yang tidak sihat mengakibatkan lebih banyak penghasilan AGE protein ini berbanding keupayaan badan untuk menyingkirkannya. Lama kelamaan AGE protein semakin banyak dan ini boleh menjejaskan setiap fungsi bahagian badan, menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Pengambilan gula berlebihan juga merupakan punca utama tingginya AGE protein

Paras AGE protein yang tinggi dikaitkan dengan majoriti penyakit kronik yang dilihat pada hari ini termasuklah;

Terdapat satu kajian terhadap sekumpulan 559 wanita berusia dan didapati mereka yang mempunyai kadar AGE protein tertinggi mempunyai risiko kematian akibat penyakit jantung 2 kali lebih tinggi berbanding mereka yang mempunyai kadar AGE protein yang rendah.

Penelitian ke atas wanita dengan sindrom PCOS, keadaan hormon di mana tahap estrogen dan progesteron tidak seimbang, telah menunjukkan mempunyai AGE protein yang lebih tinggi di badan mereka berbanding wanita lain.

Secara ringkasnya AGE protein menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. Semakin banyak timbunan AGE protein semakin tinggi tubuh terdedah kepada pelbagai penyakit, disebablan AGE protein menggalakkan tekanan dan keradangan oksidatif.

Vivix Mengurangkan Pembentukan Protein AGE

Setakat ini, tidak ada mekanisme terkenal dapat memusnahkan AGE protein, oleh itu kita yang memainkan peranan untuk menghalang pembentukannya.

Kajian klinikal Shaklee mendapati bahawa polifenol yang terkandung dalam Vivix boleh mengurangkan pembentukan  AGE protein. Campuran polifenol Vivix memperlahankan pembentukan protein AGE sehingga 90%!

Adakah ini bermaksud Vivix boleh merawat penyakit kronik? Sudah tentu tidak sama sekali! Tetapi polifenol dalam Vivix telah terbukti secara saintifik mampu mengurangkan AGE yang mana memberi impak kepada penyakit yang kronik sebagaimana graf di atas. AGE yang rendah menyokong kesihatan jantung dan paras gula yang sihat dalam darah.

Vivix BUKAN UBAT yang merawat mahupun menyembuhkan penyakit. Tetapi hanyalah sokongan nutrisi untuk kesihatan yang lebih baik. Secara ringkasnya, apabila kita mendapat nutrisi yang baik, yang membantu protein AGE juga rendah, jadi badan lebih sihat dan kuat serta berupaya untuk sembuh dari penyakit-penyakit.

Ramuan Vivix yang kaya polifenol telah terbukti dalam ujian makmal dan terbukti telah memberi kesan postif terhadap mekanisme utamanya menentang penuaan sel.

—————————————————————-

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus membuat pembelian Vivix secara online di sini (klik)Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee Malaysia. Selepas itu, boleh hubungi kami untuk konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan memberikan no invoice anda sebagai bukti pembelian.

Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee dan terus menikmati penjimatan sehingga 20%.

Nak lebih jimat? Beli 2 botol Vivix dan anda dapat keahlian percuma di samping menikmati penghantaran kurier percuma (untuk Vivix) + cash rebate bulan hadapan. Hubungi kami untuk mendaftar keahlian dan membeli Vivix dengan harga ahli serta merta.

_________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee dengan menghantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Vivix Dengan Mekanisme Mengurangkan Pembentukan AGE Protein
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge