Protein merupakan komponen terpenting untuk sel di dalam badan kita. Ia merupakan bahan organik yang terdiri daripada beberapa asid amino atau kata lain dipanggil struktur asas kehidupan. Protein disimpan di dalam otot dan juga badan manusia untuk membina dan membaiki tisu sel badan. Ia juga membantu untuk perembesan hormon dan enzim.

Hampir 1/5 bahagian tubuh manusia adalah protein

Antara kepentingan protein yang lain adalah;

  • membantu oksigen mengalir melalui darah kepada seluruh anggota badan
  • menyihatkan jantung badan supaya kekal aktif
  • meningkatkan sistem imunisasi badan

Untuk pengambilan protein berkesan, Institut Perubatan dan Sains Kebangsaan USA menyarankan sebanyak 10% hingg 35% jumlah pengambilan kalori adalah dari sumber protein dengan lelaki digalakkan untuk mengambil lebih berbanding golongan perempuan.

Bayangkan banyak tu 35%. Kalau di Malaysia, orang kita ni lebih mengambil lemak berbanding protein dalam diet seharian. Setuju tak? ūüôā

Tak dinafikan ada juga yang confuse nak memilih sumber protein yang betul-betul baik dan berkualiti untuk tubuh badan. Jadi mengambil kira dari “masalah” itu, Cik Puan VK nak kongsikan 5 tips yang mungkin membantu anda semua di luar sana.

5 Tips Untuk Pilih Protein Berkualiti Tinggi

Ada beberapa faktor penting yang perlu diteliti sebelum anda membuat pembelian;

#1 ~ Protein Tumbuhan atau Protein Berasaskan Haiwan?

Ada beza ke? Dua-dua pun protein kan? Ya betul. Sebenarnya kedua-dua protein tumbuhan dan juga yang berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Namun protein berasaskan haiwan seperti daging merah dan ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Protein tubuhan seperti protein soya mudah dihadam terutamanya di kalangan warga tua.

#2 ~ Kandungan Kolesterol Tinggi atau Kolesterol Rendah?

Protein berasaskan tunbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol.

#3 ~ Kandungan Tinggi Lemak atau Rendah Lemak?

Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein tumbuhan bebas daripadanya. Jadi, makanlah kacanf, biji-bijian, tauhu, dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.

#4 ~ GMO atau Bukan GMO?

GMO tu apa? GMO itu adalah genetically modified organism iaitu organisma yang telah diubahsuai secara genetik dengan menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan (klik). Jadi pilihlah yang bukan GMO (non GMO)

#5 ~ Sumber Semulajadi atau Sumber Diproses?

Seboleh mungkin dapatkan protein anda dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien. Apabila anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet anda, anda boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

Baca juga: Tips Memilih Soya Yang Selamat

Suplemen Protein Berkualiti Tinggi dan Terbaik

Haaa… dah faham kenapa pengambilan suplemen serbuk protein juga memainkan peranan yang penting? Bukan wajib tapi sangat digalakkan sekiranya anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet harian anda.

Jom berkenalan dengan ESP jom. Kenapa saya katanya ianya berkualiti tinggi dan terbaik?

 

  • membekalkan 14gram protein berasaskan tumbuhan
  • mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – nilai tertinggi protein keterhadaman dan protein yang paling berkualiti
  • mengandungi 9 asid amino penting
  • tinggi dengan kalsium
  • tanpa kolesterol
  • protein soya membantu menurunkan paras kolesterol (jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25gram sehari)

Baca juga: ESP Rendah Glisemik Indeks Untuk Memberikan Tenaga Berpanjangan

Bagaimana Mahu Mendapatkan ESP?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan secanister ESP hari ini, boleh terus membuat pembelian ESP secara online di sini (klik). Harga ESP ialah RM161.25 (sebelum GST) sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. ESP akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee Malaysia. Selepas itu, boleh hubungi kami untuk konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan memberikan no invoice anda sebagai bukti pembelian.

Berita baik! Anda boleh beli ESP pada harga jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee dan terus menikmati penjimatan sehingga 15%. Hubungi kami untuk mendaftar keahlian dan membeli dengan harga ahli serta merta.

_________________________________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

5 Tips Untuk Pilih Sumber Protein Berkualiti Tinggi

4 thoughts on “5 Tips Untuk Pilih Sumber Protein Berkualiti Tinggi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge