Kalau sebut sahaja bau badan, selalunya yang pertama sekali terlintas di fikiran ialah “masalah hygiene”. Tapi ramai yang mungkin masih tak tahu bahawa kekurangan nutrisi juga boleh menyebabkan mereka mempunyai bau badan yang kurang menyenangkan.

Ada banyak punca sebenarnya yang menyebabkan masalah bau badan ini, antaranya termasuklah;

  • keringat yang berlebihan. Keringat berasal dari kelenjar yang terdapat di kulit. Ada dua kelenjar keringat utama dalam kulit, yaitu ekrin dan apokrin.
  • orang yang suka makan pedas atau bawang
  • penderita diabetes
  • penderita kegagalan ginjal
  • orang yang berat badannya berlebihan (obesiti)
  • efek samping dari konsumsi ubat-ubatan tertentu

bau badan busuk

Masalah bau badan bermula apabila seseorang itu mencapai akil baligh. Namun individu memiliki tubuh badan lebih gempal atau gemuk, individu kuat berpeluh, dan individu yang suka mengambil diet berempah serta individu menghidap penyakit kronik seperti kencing manis atau gout lebih berisiko tinggi mendapat masalah badan berbau.

Umumnya keringat atau peluh tidak berbau. Namun, jika melekat di permukaan kulit selama beberapa jam dapat menimbulkan masalah bau badan. Bau badan juga dikenali sebagai bromhidrosis, osmidrosis atau ozochrotia.

Bau badan sebenarnya berlaku apabila bakteria yang terdapat pada permukaan kulit menguraikan protein yang terdapat pada lapisan kulit dan peluh kepada asid.

Hal ini kerana kegiatan bakteria-bakteria yang terdapat di permukaan kulit akan membiak dengan lebih cepat dan menyebabkan kandungan asid di dalam peluh bertambah dengan lebih cepat.

Dalam petikan di livestrong.com ada berkongsi tentang kekurangan vitamin tertentu seperti Vitamin B-12 boleh menyebabkan sesetengah dari kita mempunyai gas badan yang berbau, yang juga punca utama kenapa peluh berbau. Begitu juga dengan kekurangan mineral khususnya zink dan magnesium juga boleh mencetuskan terjadinya bau badan yang kurang menyenangkan.

Kekurangan Zink Dalam Diet Yang Menyebabkan Bau Badan

Zink adalah mineral yang sangat penting untuk badan kita. Salah satu tugas utamanya adalah memecahkan karbohidrat dari makanan dan membantu menyingkirkan apa yang tidak diperlukan oleh sel-sel badan. Kekurangan zink dalam diet seharian bileh mengganggu proses detoks ini dan menyebabkan bau badan yang kurang menyenangkan.

Fungsi Magnesium Singkirkan Bau Badan

Satu lagi mineral penting ialah magnesium yang boleh memberi kesan kepada flora usus dan bau badan kita. Kekurangan magnesium tidaklah menyebabkan bau badan yang tidak menyenangkan tetapi mengambil makanan kaya magnesium membantu badan kita menyingkirkan bau busuk (melalui perkumuhan) dengan lebih efisyen seterusnya mengelakkan bau badan yang boleh mengganggu sekeliling.

Riboflavin Boleh Membantu

Sekiranya anda sentiasa mempunyai bau badan yang tidak menyenangkan, walaupun tanpa makan makanan laut yang banyak, anda mungkin mengalami satu keadaan yang disebut trimethylaminuria.

Kondisi trimethylaminuria adalah gangguan metabolisme di mana tubuh hilang enzim yang berkemampuan untuk memecah hormon trimetilamina yang ditemukan dalam makanan tertentu. Trimetilamina kemudian dikeluarkan melalui keringat, urin, dan nafas, sehingga si penderita memiliki bau busuk yang kuat.

Terdapat kajian yang menemui Riboflavin, atau vitamin B-2,  berpotensi membantu memulakan kembali aktiviti enzim pada pesakit trimethylaminuria.

Bau Badan Hilang Dengan Bantuan Diet

Ada juga keadaan di mana “bukan disebabkan kekurangan vitamin tertentu” tetapi masih tetap mengalami masalah bau badan yang tak enak. Di sinilah pentingnya diet nutrisi sihat untuk membantu menyingkirkan bau badan. Sayuran hijau kaya klorofil boleh membantu menyingkirkan (detoks) bau badan. Buah-buahan citrus seperti lemon, oren, pisang kaki yang bersifat asid boleh menyingkirkan peluh dan urin dengan cepat.

Serat dalam buah-buahan ini juga menggerakkan kandungan saluran pencernaan anda dengan lebih cepat, jadi makanan mempunyai sedikit masa untuk menuai dan menyebabkan bau.

Dengan Shaklee, kami cadangkan;

  • Vitalea, multivitamin kaya vitamin dan nutrien termasuk zink
  • Ostematrix ~ kalsium dan magnesium yang memenuhi keperluan harian
  • B Complex ~ 8 kumpulan vitamin B lengkap

Beli terus di sini (klik)beli GLA Complex online

 

_________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Bau Badan Petanda Badan Kekurangan Nutrisi?
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge