Cahaya matahari secara semulajadinya sangat bagus untuk kesihatan sebagai sumber Vitamin D, tetapi sinaran matahari yang terlalu lama dan tanpa perlindungan juga boleh merosakkan kulit.

Ramai yang frust bila dah pakai macam-macam produk kecantikan, produk kesihatan kulit, tetapi kulit tetap kusam, berjeragat, dan macam-macam lagi kesan kerosakan. Haaa.. ni la akibatnya kalau kulit tak dilindungi daripada sinaran UV matahari.

Bahaya Sinar UV Kepada Kulit

Radiasi UV adalah sinaran dari spektrum elektromagnetik (cahaya) yang mencapai bumi dari matahari dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi boleh dirasai oleh tubuh kita. Ia terdiri daripada 3 jenis iaitu UVA, UVB dan UVC.

  • Sinar UVA (A = ageing) ~ UVA menembusi jauh ke dalam kulit sehingga ke lapisan dermis. Ia boleh mengakibatkan masalah kulit seperti penuaan, kedut-kedut, kulit kendur, dan kanser kulit.
  • Sinar UVB (B= burning) ~ UVB pula cuma menyerang lapisan kulit luar sahaja. Sebab itu ianya selalu dikaitkan dengan sunburn, pigmentasi, iritasi kulit, melanoma, dan boleh juga menyumbang kepada faktor kanser kulit.
  • Sinar UVC ~ ini adalah yang paling bahaya sebenarnya tetapi kita tak perlu risau sebab dah pun diserap oleh lapisan ozon bumi.

Kita mungkin fikir kesan sinaran uv ni hanya akan berlaku bila kita keluar rumah, atau berjemur di tengah panas. Tidak sama sekali! Walaupun kita berada dalam rumah pun masih belum dapat melindungi 100% dari kesan sinaran UV tambahan pula sinaran UVA yang dapat menembusi cermin tingkap dan terus ke lapisan dermis kulit.

Walaupun hujan lebat, cuaca mendung sekalipun, kita tetap masih terdedah kepada sinar UVA ini. Haaaa… scary kan? sebab itulah jangan terkejut kulit kita tetap rosak meskipun banyak masa kita berada di dalam rumah sahaja sebelah siangnya.

Baca: Wajah pemandu trailer lebih tua sebelah kiri akibat sinaran uv

Jadi, kena pakai sunblock! Eh sunblock ke sunscreen? Ada yang cakap sunblock dan sunscreen tu adalah benda yang sama cuma sebutan sahaja yang lain. Betulkah?

Sunblock dan Sunscreen

Sebenarnya kalau bagi saya tak ada beza pun. Kedua-duanya melindungi kulit. Tetapi yang membezakan itu adalah bahan-bahan yang terkandung di dalamnya dan fungsi perlindungannya.

Sunblock disebut juga physical sunscreens bertindak seperti perisai atau payung, terus menghalang sinaran UV dari memasuki kulit.

Sunscreen pula menyerap sinaran uv masuk ke dalam kulit dan menukarkannya kepada gelombang yang lebih rendah yang tidak merosakkan atau menghangatkan kulit.

Namun semuanya bergantung kepada bahan-bahan yang digunakan juga. Ada sesetengah brand claim sunblock tetapi hanya memberi perlindungan dari sinaran UVB sahaja, ada yang memberi perlindungan dari UVA sahaja. Jadi yang sebaiknya kita baca label.

Untuk lebih selamat, sebaiknya pilih yang mengandungi Zinc Oxide atau Titanium Dioxcide dan yang dilabelkan sebagai “broad spectrum” kerana mampu memberikan perlindungan kepada kedua-dua UVA dan juga UVB.

“Kalau sapu SPF sahaja cukup? Ni SPF yang tinggi ni.”

SPF = Sun Protection Factor adalah ukuran seberapa baik pelindung matahari ini boleh melindungi kulit daripada sinaran UVB iaitu radiasi yang boleh menyebabkan sunburn, merosakkan kulit dan menyumbang kepada faktor kanser kulit.

SPF ini ada rating kiraanya seberapa tinggi boleh melindungi kulit kita.

SPF 30 ~ (30-1) / 30 = 97% ———> SPF30 boleh melindungi kulit dari sinaran UVB sehingga 97% dan ini bermakna dari 1oo photons, hanya lebih kurang 3 photons sahaja boleh menembusi kulit.

SPF juga menentukan seberapa lama seseorang itu boleh bertahan di bawah sinaran matahari sebelum terbakar.

Kulit putih = biasanya 10 minit tanpa perlindungan

Kulit kuning langsat = biasanya 15 minit

Kulit sawo matang = biasanya 20 minit

Kalau seseorang yang berkulit kuning langsat dan memakai SPF50, dia mampu untuk bertahan selama 750 minit (faktor 50x lebih lama dengan SPF50) sebelum kulitnya tidak mampu bertahan dan mula memerah terbakar.

Wow!!  Hebat kan?

“Jadi lebih baik guna SPF lebih tinggi la kan? Kenapa tak guna SPF75  atau SPF100?”

Sebenarnya yang paling ideal adalah SPF30-SPF50 sahaja. Pelindung matahari yang mengandungi SPF yang sangat tinggi tidak menawarkan apa yang lebih baik dari SPF30-50 ini. Untuk memberikan perlindungan spektrum yang luas (broad spectrum), perlindungan UVA hendaklah sekurang-kurangnya 1/3 daripada perlindungan UVB. SPF yang melebihi 50 biasanya menawarkan UVB yang jauh lebih besar daripada sehingga mengurangkan bahagian 1/3 perlindungan UVA yang disarankan.

Jadi, pilih SPF30-50 sudah memadai.

Youth Age Defense Moisturizer SPF50 Pilihan Sunblock Terbaik

Yeaaayyy!! Dah baca semua kat atas tadi kan? Seronok tak kalau Cik Puan VK bagitau yang Youth Age Defense Moisturizer SPF50 dari Shaklee ini adalah pilihan sunblock yang terbaik untuk kita semua.

Kalau di US, Shaklee hanya keluarkan formula yang sama dengan SPF30, tetapi istimewanya kita kat Malaysia yang berhampiran dengan matahari (khatulistiwa) dan penerima cahaya matahari sepanjang tahun, Shaklee buat formula khas untuk kita dengan SPF50.

Lagi best bahan aktifnya zinc oxide dan memberikan broad spectrum protection juga.

Waaaah!! Teruja sangat!

Bukan sekadar bertindak sebagai moisturiser tetapi dah tapau semua sekali dah;

  • SPF50 yang memberikan perlindungan sehingga 50x lebih lama untuk bertahan dengan cahaya matahari
  • broad spectrum ~ perlindungan terhadap kedua-dua UVA dan UVB
  • bahan aktifnya zinc oxide
  • formula khas dari muscadine grape extract (bahan utama Vivix juga ni)
  • dari bahan-bahan semulajadi ~ BEBAS PARABEN,BEBAS MERKURI dan bebas 2500 lagi bahan-bahan kimia berbahaya

Yeeaaayy!! Jadi, apa lagi yang anda ragui?

Kami dah… anda?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Yana  019-9109009

atau klik icon di bawah ini.

beli Set Jantung Sihat Shaklee Online

Atau..

_________________________________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009 (klik)

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Vitamin Kita Shaklee

Youth Age Defense Moisturizer SPF50 Pilihan Sunblock Terbaik

One thought on “Youth Age Defense Moisturizer SPF50 Pilihan Sunblock Terbaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge