Tangani Stress; Haid Tak Teratur Kembali Normal | Hari ini nak berkongsi testimoni lagi. Tentang seorang kenalan yang berikhtiar untuk masalah kolesterol tinggi pada mulanya. Tetapi BONUS lain yang dapat. Haid tak teratur selama ini dah smooth dan cantik pula kali ni. Alhamdulillah. Jadi asbab ikhtiar bersama Shaklee.

Haid Tidak Teratur

kitaran-haid-tak-teratur

Haid yang tidak teratur adalah penunjuk yang jelas bahawa kita mengalami masalah hormon yang tidak seimbang. Terdapat pelbagai sebab terjadinya masalah ini dan begitu juga pelbagai cara untuk kita menanganinya. Ramai wanita tak sedar dan tak kisah tentang haid tak teratur ini sehinggalah apabila mereka mencuba untuk hamil dan mula berhadapan dengan kesukaran menentukan bila tarikh subur yang sebenarnya.

Mengenali Haid Tak Teratur

Haid tak teratur adalah yang tidak tetap dan tidak dapat diagak bila tarikh sebenarnya. Kitarannya mungkin akan berubah-ubah setiap bulan sekitar 23 hingga 35 hari. Tetapi kitarannya tetap dipanggil normal sekiranya masih berada pada angka bilangan hari yang lebih kurang sama setiap bulan. Cuma agak lari sehari dua lebih kurang. Haid tak teratur hanya untuk kitaran yang sukar nak dijangka malah kadang-kadang ada sehingga 2 atau 3 bulan sekali.

punca-haid-tak-teratur
Punca Haid Tak Teratur

Simptom Haid Tak Teratur

  1. jarak yang panjang tanpa haid
  2. jarak yang lama, kemudian datang haid yang kerap, dan kemudiannya jarak yang kembali panjang
  3. jarak yang lama tanpa haid, dan kemudiannya mengalami haid sehingga berminggu-minggu panjangnya
  4. “spotting” di antara waktu dua haid

Kalau anda ada mengalami salah satu atau gabungan mana-mana dari simptom ini, itu tandanya memang haid tak teratur. Ada baiknya berjumpa dengan pakar kesihatan untuk mengetahui lebih lanjut apa punca sebenarnya atau mungkin juga petanda sesuatu yang tidak kena pada rahim atau ovari kita.

Ikhtiar Untuk Haid Normal Kembali Normal

haid-lancar

“Ok juga makan Omega Guard ni.. kalau tidak rasa lembik letih lagi kot.. macam ada tenaga juga time dekat padang.. bagus makan Omega Guard ni alhamdulillah period dah ok sikit.. lawas sikit dah sekarang kalau dulu spotting je.. ni dah keluar darah merah..”

Puan A yang saya kongsikan ini adalah seorang guru. Mungkin tugas di sekolah yang terlalu banyak ditambah pula dengan kerenah anak-anak murid sementelah lagi urusan keluarga sendiri di rumah, menyebabkan beliau stress dan penat sehingga mengganggu kitaran haid normalnya.

Pada mulanya beliau berminat nak mencuba Omega Guard untuk bantu masalah kolesterol tingginya, tetapi haid teratur pulak yang dapat bonus dulu. Beliau pernah tak mengalami haid sehingga 6 bulan, kadang-kadang 3 bulan. Kalau ada pun cuma “spotting” sahaja selama 2 atau 3 hari.

Alhamdulillah, sekarang dah lawas elok.

Bagaimana Omega Guard Dan Ostematrix Membantu?

stress-dan-haid-tak-teratur

Jelas sekali Puan A memang mengalami stress dan penat dalam kerja sehariannya.

Ostematrix ada magnesium. Mineral ini telah dikelaskan sebagai ‘penenang semulajadi’, jadi ia adalah diet yang penting kepada sesiapa yang mengalami haid tidak teratur. Stress adalah faktor utama dalam masalah haid yang tidak normal dan magnesium boleh membantu untuk membetulkan keseimbangan gaya hidup yang tertekan.

Omega Guard ~ Asid lemak omega 3 telah menunjukkan mampu menggalakkan kitaran haid yang normal. Walaupun ketidak seimbangan hormon bukanlah merupakan faktor utama masalah haid tak teratur ini, pengambilannya dalam diet seharian sangatlah memberi manfaat yang besar. Asid lemak omega 3 sangat diperlukan badan untuk sistem atur badan yang normal tetapi banyak faktor dalam badan kita yang boleh menghalang “kerja-kerja” omega 3 ini dengan baik termasuklah tahap adrenalin yang tinggi akibat stress dan kolesterol tinggi. Kalau badan kita kekurangan Omega 3, kitaran haid memang akan terganggu.

*Sumber*

Selain itu terdapat juga bebarapa lagi vitamin yang sesuai sebagai ikhtiar masalah haid yang tak teratur ini. Apa yang dihuraikan tadi cuma merangkumi skop kecil berdasarkan ikhtiar testimoni.

“Vitamin C Untuk Kitaran Haid Normal” (klik)

“GLA Complex Bantu Masalah Haid Tak Teratur” (klik)

____________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Tangani Stress; Haid Tak Teratur Kembali Normal
Tagged on:     

One thought on “Tangani Stress; Haid Tak Teratur Kembali Normal

Leave a Reply to Oja Samid Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge