Jerawat Badan dan Muka dah Tiada! Seronoknya! | Itulah perasaan seorang customer kesayangan Cik Puan VK ni yang dah lama bermasalah dengan jerawat badan. Tengah hari tadi, beliau hubungi saya dan nak repeat order lagi! Seronok bila jerawat badan dan muka dan tak ada, katanya. Ada jarang-jarang seketul dua je… Alhamdulillah, dah jumpa yang serasi, dengan izin Allah juga.

hilangkan-jerawat-badan

“..makan Garlic Complex dan GLA Complex kan kak, jerawat muka dah tak ada.. ada la keluar tapi dah tak macam dulu.. sebiji dua sahaja.. dan jerawat badan pun hilang juga.. “

Haa.. ceria betul responsnya kan? Katanya kalau konsisten hasilnya mesti lagi superb šŸ™‚

Siapa Yang Ada Jerawat Badan?

Jerawat badan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja baik lelaki mahupun perempuan, remaja atau dewasa. Akan tetapi selalunya jerawat badan ini banyak terjadi kepada golongan lelaki.

jerawat-badan
Contoh jerawat badan ~ belakang

Biasanya jerawat akan mula di muka terlebih dahulu sebelum “merebak” menjadi jerawat badan. Tidak semua mereka yang mempunyai jerawat muka akan turut mengalami masalah jerawat badan. Tetapi hampir semua mereka yang bermasalah jerawat badan turut mempunyai masalah jerawat di muka.

Punca Jerawat Badan

Jerawat badan berpunca sama juga seperti jerawat di muka, iaitu penghasilan minyak yang terlalu aktif oleh kelenjar minyak (sebum), sel-sel kulit mati berlebihan, dan juga percambahan bakteria penyebab jerawat. Minyak atau sebum bersama sel kulit mati akan tersekat pada liang pori dan tersumbat, sebelum bertukar menjadi blackheads dan menjadi jerawat dengan adanya serangan bakteria.

bagaimana-jerawat-terjadi
Bagaimana jerawat boleh terjadi

Jerawat badan pada umumnya merujuk kepada belakang dan atas badan. Seperti muka, kawasan-kawasan ini mempunyai lebih banyak kelenjar sebumĀ berbanding bahagian-bahagian badan yang lain, jadi folikel lebih berkemungkinan tersumbat dengan lebihan sebum dan sel-sel kulit mati.

Banyak artikel merujuk jerawat badan berpunca dari jenis pakaian. Tetapi yang sebenarnya, geseran dari pakaian atau jenis kain tertentu yang boleh menyebabkan jerawat badan yang pada mulanya sedikit, bertambah semakin banyak. Menggosok atau pakaian yang terlalu rapat (ketat) bergesel pada folikel kulit yang sedia ada bermasalah jerawat akan membuatkan radang dan memburukkan lagi jerawat dalam masa beberapa hari.

Sumber geseran termasuk pakaian ketat, kolar terlalu sendat, beg galas, tali beg tangan, dan pad atau peralatan olahraga. Peluh juga boleh merengsakan kulit dan menambah jerawat badan.

Tips Menangani Jerawat Badan

  • mandi secepat mungkin selepas bersenam
  • jangan menyental/menggosok kulit berjerawat walaupun dengan span lembut
  • memakai pakaian yang longgar dari kain jenis sejuk

Bagaimana Garlic Complex dan GLA Complex Membantu

Garlic Complex ada campuran Rosemary yang banyak membantu memulihkan kulit dan parut.

Sifat antimikrobial rosemary melindungi kulit daripada jerawat terus terjadi. Selain penyembuhan luka-luka jerawat, ia juga membantu untuk memudarkan parut jerawat dengan merangsang pertumbuhan sel-sel kulit yang sihat.

Sementara itu bawang putih merupakan antioksidan hebat semulajadi yang sangat terkenal dalam golongan natural food.

GLA Complex pula di sini berperanan menstabilkan sistem badan dan antiradang. Badan kita memerlukan banyak GLA untuk ditukarkan kepada dihomo-y-linolenik (DGLA), yang membantu untuk melawan keradangan. Apabila keradangan hadir dalam badan, banyak masalah boleh berlaku, termasuk jerawat. Oleh itu, mengurangkan keradangan dalam badan boleh membantu menghapuskan punca jerawat.

Disclaimer: Testimoni adalah perkongsian peribadi customer. Kesan ke atas setiap orang mungkin berbeza. Walaubagaimanapun Shaklee bukan bertujuan untuk merawat, mendiagnos atau mengesan sebarang penyakit.

Anda nak mencuba Garlic Complex dan GLA Complex?

Anda boleh menghubungi kami untuk membuat pesanan. Atau, anda juga boleh membuat pembelian terus di sini denganĀ menekan butang di bawah. Kemudian, sila hubungi kami untuk konsultasi dan panduan penggunaan dengan cara yang betul dengan memberikan no invoice sebagai bukti pembelian.

_________________________________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee diĀ yanavitaminkita@gmail.comĀ atau boleh hantarkan sms/whatsapp keĀ 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segeraĀ daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Jerawat Badan dan Muka Dah Tiada! Seronoknya!

2 thoughts on “Jerawat Badan dan Muka Dah Tiada! Seronoknya!

Leave a Reply to Noriza Rahman Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge