Benarkah Susu Penyebab Jerawat? | Biar benar!! Sungguh terkejut saya membaca satu artikel dari sumber www.clearskinforever.net ini yang mengatakan produk tenusu, susu lembu terutamanya adalah penyebab terjadinya masalah jerawat.

Betul ke? Tetapi kan pelbagai iklan menyarankan kita mengambil susu untuk kesihatan tulang, dan tubuh badan menyeluruh kerana ianya membekalkan sumber mineral yang bagus dan juga kalsium? Jadi yang mana betulnya? Bagus atau tidak?

does-milk-cause-acne
Benarkah Susu Penyebab Jerawat?

Mengapa susu penyebab jerawat?

Terdapat banyak hormon IGF-1 yang terkandung di dalam susu, yang memang sangat bagus untuk “anak lembu”, tetapi TIDAK untuk manusia. IGF-1 adalah hormon pertumbuhan yang membantu anak-anak lembu untuk membesar dengan sihat dan kuat. Tetapi bagi kita? Ia cenderung menyebabkan JERAWAT MEMBESAR dan KUAT!!

susu-dan-masalah-jerawat

Hormon IGF-1 adalah salah satu faktor yang menyebabkan radang kepada kita (manusia), dan yang akhirnya akan menyebabkan jerawat (biji merah dan hodoh untuk dipandang, bengkak dan menyebabkan jerawat itu semakin menjengkilkan)

Susu dan produk tenusu menyebabkan kenaikan insulin pada manusia yang akan menyebabkan hati lebih mengeluarkan hormon IGF-1, dan seterusnya membawa kepada masalah jerawat lebih banyak

Tenusu menyebabkan kulit kita menghasilkan sebum yang berlebihan (berminyak), yang membawa kepada liang pori tersumbat, jerawat lebih banyak, dan juga menjadi tempat pembiakan bakteria P.acnes yang memakan sebum anda dan mengakibatkan radang.

penyebab jerawat

Tenusu melekatkan sel-sel kulit mati di dalam liang pori, menyebabkan ianya semakin membesar dan sukar dikeluarkan secara semulajadi (semasa mencuci muka). Liang pori mula tersumbat dan lebih banyak jerawat yang akan muncul.

Benarlah Susu Penyebab Jerawat!

Susu dan jerawat sebenarnya telah lama dikaitankan. Tetapi kita yang tidak sedar dan tidak tahu kerana lebih terpengaruh dengan propa “untuk kesihatan tulang”. Dalam dekad yang lalu, beberapa kajian telah mendapati adanya alasan atau hubungan yang kuat antara penggunaan susu dengan risiko meningkatnya masalah jerawat. Sekurang-kurangnya lima kajian lain telah mengesahkan bahawa secara amnya, lebih banyak anda minum susu, lebih teruk masalah jerawat yang bakal anda hadapi.

Dan terdapat juga kajian yang menunjukkan mereka yang mengambil produk tenusu yang banyak serta mengamalkan suplemen Vitamin D, terkecuali dari masalah ini.

Interestingly, skim milk induced breakouts more often than whole milk, so it seems fat content in milk isn’t the culprit. And those who took vitamin D supplements didn’t have more breakouts, so vitamin D isn’t thought to be the cause either. ~verywell.com

Jadi, anda masih “selamat” sekiranya anda memilih produk tenusu yang mengandungi Vitamin D sekali.

Diet Cegah Jerawat

makanan cegah jerawat

Antaranya Cik Puan VK nak highlight yang no 2 sahaja, gantikan produk tenusu termasuk susu dan keju. Dan alternatifnya untuk sumber kalsium, anda boleh mencuba Ostematrix Shaklee, bukan sekadar kalsium tapi lengkap dengan magnesium dan Vitamin D sekali

keistimewaan ostematrix ada boron

Nak berikhtiar mengatasi masalah kulit berminyak, berjerawat dengan Shaklee?

Boleh mencuba di sini sekiranya anda mengalami masalah kulit yang berminyak, liang pori besar, dan blackheads.

_________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Benarkah Susu Penyebab Jerawat?
Tagged on:         

One thought on “Benarkah Susu Penyebab Jerawat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge