Perbezaan Asid Folik dan B Complex | Ramai yang keliru kan.. biasa sangat yang bertanyakan Cik Puan VK tentang perbezaan asid folik dan B Complex ni. Tambahan pula kalau ibu hamil yang nak mencuba B Complex tapi dalam masa yang sama dah dibekalkan klinik dengan asid folik.

Apa Perbezaan Asid Folik Dan B Complex?

Ini soalan paling femes

“Apa beza asid folik dengan B Complex ye? Saya dah ambil asid folik sekarang ni, perlu stop atau boleh teruskan ye kalau saya ambil B Complex juga?”

Ok.. macamana Cik Puan VK nak bantu jawab bagi clear ye.

Mula-mula jom kita tau apa itu Asid Folik dan apa itu B Complex

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik. Klik untuk info lanjut kepentingan asid folik untuk kehamilan.

pil asid folik

Manakala B Complex pula adalah gabungan 8 vitamin B yang lengkap. Sebab itulah dipanggil B Complex.

B Complex Shaklee nutrition facts
Kandungan dalam 1 tablet B Complex Shaklee

Kandungan dalam B Complex Shaklee ada;

  • Vitamin B1 ~ Thiamin
  • Vitamin B2 ~ Riboflavin
  • Vitamin B3 ~ Niacin
  • Vitamin B6
  • Folate ~ asid folik atau dikenali juga sebagai B9
  • Vitamin B12
  • Biotin
  • Pantothenic Asid

Haa.. nampak tak dalam B Complex pun dah ada Asid Folik ni. Kan asid folik ni keluarga Vitamin B juga. Jadi semestinyalah lebih bagus kalau boleh ambil B Complex kerana bukan manfaat asid folik sahaja yang kita dapat. 7 vitamin B lain juga turut sama boleh badan kita rasai.

perbezaan asid folik dan b complex

Untuk huraian lebih lanjut tentang manfaat B Complex dan kesan-kesan akibat kekurangannya, boleh klik di sini –> B Complex Vitamin Paling Penting

Perlukah Stop Asid Folik Yang Ambil Sekarang?

Manfaat yang sama, jadi sekiranya dah ambil B Complex, tak perlu lagi ambil asid folik. In shaa Allah kandungan B Complex dah lengkap untuk keperluan harian anda. Untuk ibu hamil, memang cantik sangat pengambilan bersama Vitalea sebab dalam Vitalea pun ada 200mcg Asid Folik juga. Jadi dah memadai dan mencukupi dengan saranan pengambilan seharian.

Harapnya info ringkas ini boleh membantu ibu-ibu untuk membuat pilihan yang bijak. Dan lebih bijak lagi kalau nak grab promosi sempena kempen “Women’s Health” yang sedang berlangsung sehingga Sep 2016.

buasir ketika hamil

_________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Daftar keahlian Shaklee segera daftar ahli shaklee

Vitamin Kita Shaklee

Perbezaan Asid Folik Dan B Complex

3 thoughts on “Perbezaan Asid Folik Dan B Complex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge