Masalah Katarak Mata dan Carotomax | Katarak mata ni selalu sangat Cik Puan VK dengar berlaku pada arwah nenek dan atuk dulu-dulu. Siap operate bagai tapi masa tu Cik Puan VK tak faham pun ada masalah “selaput mata” ni.

Apa Itu Masalah Katarak Mata?

Katarak mata ialah kekaburan pada kanta mata. Ianya diumpamakan seperti tingkap yang kotor berhabuk dimana lapisan kanta mata yang jernih menjadi keruh.

mata-katarak

Kenapa Katarak Mata Terjadi?

Terdapat beberapa faktor katarak terjadi dan di antaranya ialah;

 • faktor pertambahan usia
 • kecederaan pada mata
 • faktor kongenital
 • penyakit yang boleh mengganggu saraf mata seperti diabetes
 • kekurangan nutrisi
 • pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi steroid

Bahayakah Katarak Mata?

tanda-tanda katarak mata

Katarak peringkat permulaan masih boleh ditangguh pembedahan dan pesakit hanya perlu sentiasa memeriksa mata untuk menukar preskripsi cermin mata sahaja. Tetapi ini hanyalah bersifat sementara, kesan jangka panjangnya boleh mengakibatkan pandangan semakin kabur. Risiko glukoma dan radang mata akan meningkat. Radang mata yang diakibatkan dari katarak boleh menyebabkan kebutaan kekal pada pesakit.

Sekiranya katarak sudah matang, hanya pembedahan sahaja yang perlu dilakukan. Tiada ubat yang boleh merawat katarak.

Operasi-mata

Semasa pembedahan, kanta berselaput ini akan dikeluarkan dan digantikan dengan kanta implan yang kekal.

Sumber: MyHealth

Bagaimana Mencegah Katarak Mata?

Tiada pencegahan khusus yang boleh dipastikan tetapi menurut Drweil.com, perkara terbaik yang boleh dilakukan untuk mencegah katarak mata ini adalah dengan memastikan diet kita mengandungi pelbagai antioksidan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam kanta mata kita ini terdapat enzim pelindung mencegah pecahan protein rosak dan bergumpal membentuk katarak. Antioksidan sangat penting untuk terus menyokong enzim pelindung ini dan mencegahnya daripada rosak. Antioksidan yang dimaksudkan termasuklah Vitamin C, E, A dan pelbagai karotenoid.

Terdapat bukti yang sangat baik bahawa lutein (salah satu karatenoid) dalam makanan membantu melindungi daripada katarak dan degenerasi makula iaitu gangguan mata yang berkaitan dengan usia. Lutein dan satu lagi karotenoid, zeaxanthin, membentuk pigmen kuning retina dan membantu menyerap cahaya biru ultraungu, komponen berbahaya cahaya matahari.

Masalah Katarak Mata dan CarotoMax

Di Shaklee, kami ada CarotoMax yang sangat sinonim sebagai antioksidan hebat dan sumber karatenoid terbaik.

CarotoMax ini mengandungi 6 jenis karotenoid, dikekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato bukan GMO, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit strawberry, fava d’anta, cantaloupe dan lobak merah.

 • Alpha CaroteneUntuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.
 • Beta CaroteneMemperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.
 • LycopeneBersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun. Mengurangkan penyakit kelenjar prostat.
 • AstaxhanthinPigmen didalam alga dan fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun, Shaklee menuai karotenoid astaxhantin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen. Melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL.
 • LuteinMenyekat katarak, AMD (age related muscular disease/ penyakit makular berkaitan umur), glaukoma.
 • Zeaxhanthin Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endometrial dan serviks.

Pengambilan purata karotenoid lutein, likopena dan beta karotena adalah hanya 8mg. CarotoMax membekalkan lebih 13mg (21,500IU) karotenoid berfaedah ini.

masalah katarak mata
Persamaan 1 hidangan CarotoMax Shaklee

testimoni katarak mata dan carotomax

Anda mahu mendapatkan CarotoMax?

Anda boleh menghubungi kami untuk membuat pesanan. Atau, anda juga boleh membuat pembelian terus di sini dengan menekan butang di bawah. Kemudian, sila hubungi kami untuk konsultasi dan panduan pengambilan dengan cara yang betul dengan memberikan no invoice sebagai bukti pembelian. 

____________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Vitamin Kita Shaklee

Masalah Katarak Mata Dan Carotomax
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge