Punca Jerawat Di Sekitar Wajah | Pernah tak anda semua mengalami masalah tumbuh jerawat kat tempat yang sama? Hilang sekejap, pastu naik balik kat tempat yang sama juga. Macam dah berakar umbi kat situ pulak. Cik Puan VK dulu pun ada satu tempat ni memang feveret la jerawat tumbuh situ je. Ingatkan sebab hormon tak stabil, persekitaran yang kotor ke, atau ada tersalah makan ke, tapi rupanya jahil sangat pasal punca jerawat ni.

Punca Jerawat Di Sekitar Wajah

Ramai yang tersalah anggap punca jerawat adalah dari faktor luaran. Tetapi sebenarnya kecantikan dan kesihatan tubuh badan kita ini bermula daripada kesihatan dalaman. Dan yang paling ketara terlihat adalah dari kulit. Jerawat yang tumbuh di bahagian tertentu pada wajah kita mungkin boleh memberi petunjuk masalah kesihatan dalaman kita yang tidak sihat.

Bagus sebenarnya bila kita faham punca jerawat tumbuh ini dan kita boleh terus mengambil langkah serta merta sebelum masalah kesihatan itu menjadi bertambah parah kan?

Petanda Jerawat Di Sekitar Wajah

punca jerawat di sekitar wajah

Sila ambil perhatian: Punca-punca jerawat disenaraikan untuk setiap kawasan muka adalah garis panduan umum dan mungkin tidak bertepatan untuk semua orang. Sebagai contoh, sekiranya anda kerap mengalami jerawat di sekitar zon 2 (refer gambar), bukanlah bermakna 100% anda memang mengalami masalah hati. Pemeriksaan kesihatan yang selanjutnya adalah dinasihatkan sekiranya anda mengalami simptom yang berkaitan dengan masalah kesihatan tersebut juga selain dari petanda jerawat.

Walaupun pengamal perubatan Cina dan refleksologi percaya bahawa zon tertentu muka anda mewakili kawasan dalaman tertentu badan anda, pemetaan muka untuk jerawat bukan satu sains yang tepat. Walaupun masalah dalaman boleh menjadi salah satu punca jerawat yang utama, terutamanya jika anda mendapat jerawat fibrosis, terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh menjadi penyebab seperti produk penjagaan kulit, kebersihan, hormon, alahan, genetik, dan lain-lain.

Walau bagaimana pun, bila kita faham maksud dan punca jerawat ni, senang kita nak ikhtiar kan? Jadi nak pilih set kecantikan kulit pun lebih mudah. Dan ada ketikanya kita tak perlu pun Set Kecantikan Kulit bila kita fokus untuk mengatasi masalah sebenar jerawat kita.

Tips Cegah Tumbuh Jerawat

cegah tumbuh jerawat

Saya suka nak share ini. Bukan tips asal saya tapi perkongsian dari MedikTV. Dah lepas kita dah tau apa masalah sebenar yang jadi punca jerawat tu kan, kita treat la jerawat “notty” tu. Lepas tu boleh apply tips penjagaan kulit muka ni supaya kulit muka yang dah cantik tu tak dinaiki jerawat lagi.

Dan saya suka nak share pengalaman saya sendiri dengan tips “banyakkan makan bawang putih” itu. Saya dulu pun ada satu kawasan pada muka yang selalu naik jerawat. Di tempat yang sama. Sehinggalah saya berikhtiar dengan Garlic Complex Shaklee (klik untuk cerita penuh saya), baru la hilang dan tak tumbuh dah. Dan yang lebih best lagi, parut hitam pun dah hilang juga!! Alhamdulillah.

Garlic Complex ada campuran Rosemary yang banyak membantu memulihkan kulit dan parut.

The antimicrobial property of rosemary protects the skin from further acne breakouts. In addition to healing the acne lesions, it also helps to fade the acne scars by stimulating growth of healthy skin cells.

Credit

garlic hilangkan parut jerawat
Cuba lihat dalam bulatan merah, itu tempat favourite jerawat suka tumbuh. Parut hitam. Tapi saya suka “kaver” dengan foundation :). Gambar kanan selepas konsisten dengan Garlic Complex. Alhamdulillah.

Nak dapatkan Vitamin Untuk Kulit Cantik dari Shaklee?

Anda boleh menghubungi kami untuk pesanan atau boleh juga mendapatkannya terus di sini dengan pembelian melalui kad kredit atau kad debit. Selepas itu, boleh hubungi kami untuk konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan memberikan no invoice anda sebagai bukti pembelian.

esell shaklee

__________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Vitamin Kita Shaklee

Punca Jerawat Di Sekitar Wajah

4 thoughts on “Punca Jerawat Di Sekitar Wajah

Leave a Reply to Oja Samid Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge