Strok Haba: Awasi Tanda-Tanda Awal | Malaysia dah mula mengalami musim “panas”. Berbahang je rasa walaupun aircond dah mininum suhunya. Cuaca yang panas dan kering juga boleh menyebabkan kita pening dan sakit kepala. Awasi tanda-tanda awal strok haba kerana ianya sangat berisiko tinggi menyerang sesiapa sahaja.

Apa Itu Strok Haba?

strok haba

Strok haba atau “heat stroke” adalah paras suhu badan yang meningkat melebihi 40.5 darjah celcius berbanding suhu normal manusia kira-kira 37 darjah celcius.

Pendedahan berpanjangan kepada cuaca dan suhu panas disamping kurang minum air dan dehidrasi badan antara punca boleh menyebabkan strok haba. **Tips Latih Anak Minum Air Secukupnya** (klik untuk info lengkap)

Apakah Tanda Awal Serangan Strok Haba?

 • sakit kepala yang berdenyut-denyut
 • mual
 • kurang berpeluh walaupun panas
 • denyutan nadi yang pantas
 • otot lemah dan senang kejang
 • muntah-muntah
 • kulit kering dan kemerahan
 • sawan
 • pitam

Bahayakah Strok Haba?

?????

Suhu yang tinggi boleh mengundang komplikasi kepada sistem saraf otak yang boleh juga menyebabkan pesakit koma atau membawa kematian.

Langkah berjaga-jaga Menghadapi Strok Haba

Jabatan Mateorologi Malaysia sebelum ini menyatakan cuaca panas dan kering bakal melanda Malaysia bermula minggu ini dan agak tinggi berbanding suhu biasa, dan dijangka berterusan sehingga bulan April nanti.

langkah atasi strok haba

Beberapa langkah segera perlu diambil sekiranya ada individu terkena strok haba iaitu menempatkan pesakit di tempat teduh dan berhawa dingin. Haba tinggi boleh dikurangkan jika individu itu ditempatkan di bawah kipas dan mengelap anggota badan menggunakan tuala basah. Pesakit juga mungkin boleh berendam di dalam kolam air untuk menurunkan tekanan haba dan menyejukkan badan.

elakkan strok haba

Selain itu, orang ramai dinasihatkan untuk mengelakkan aktiviti riadah yang terdedah kepada cuaca panas serta minum air dalam kuantiti banyak atau sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

lazada after party sales

Kekal Hidrasi Dengan Performance Shaklee

kekal hidrat dengan shaklee

Penyahhidratan merupakan faktor utama yang sering mengakibatkan kelesuan dan menjejaskan prestasi sesiapa sahaja. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal mampu menghidratkan tubuh dengan lebih berkesan berbanding air. Di samping itu, Performance mengandungi lebih banyak elektrolit dan membekalkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman penghidratan terkemuka.

Rumusan elektrolit proprietari OPTI-LTYE™ dengan campuran unik karbohidrat kami bertindak pantas untuk memberikan tenaga serta-merta yang berkekalan serta merangsang penghidratan optimum.

Terbukti secara Klinikal

 • Ujian makmal terhadap atlet cemerlang menunjukkan bahawa Performance Shaklee membekalkan spektrum elektrolit yang menyeluruh, termasuk kalsium dan magnesium (ciri unik yang tidak dimiliki oleh jenama terkemuka)

Ambil yang Terbaik, Serlahkan yang Terbaik

 • Dengan formula yang terbukti secara klinikal dapat meningkatkan prestasi anda, membantu anda menjalani latihan lebih lama dan mengembalikan tenaga dengan lebih cepat, Shaklee Sports Nutrition adalah pilihan bijak untuk memberikan apa yang tubuh anda perlukan sebelum, semasa dan selepas latihan.

Jaminan Ketulenan Shaklee

 • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis atau pengawet

Sumber: Shaklee Malaysia

Bagaimana mahu mendapatkan Performance Drink Shaklee?

Anda boleh menghubungi kami untuk pesanan atau boleh juga mendapatkannya terus di sini dengan pembelian melalui kad kredit atau kad debit. Selepas itu, boleh hubungi kami untuk konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan memberikan no invoice anda sebagai bukti pembelian.

esell shaklee

____________________________________________________________________________________

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan dan membuat pesanan produk Shaklee di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

bagaimana nak order shaklee

Saya Pengedar Shaklee Ampang

COD area Taman Kosas, Taman Bukit Indah, Ampang Jaya, Bandar Baru Ampang & kawasan sekitar berhampiran.

Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Pos Laju/Gdex/CityLink)

Vitamin Kita Shaklee

Strok Haba: Awasi Tanda-Tanda Awal

8 thoughts on “Strok Haba: Awasi Tanda-Tanda Awal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge