Ramai yang ingin berdiet dengan alasan untuk menurunkan berat badan, tetapi ramai yang mengamalkannya dengan konsep yang salah. Ikuti tips diet Kevin Zahri tentang pentingnya mengambil sarapan pagi seawal mungkin.

Masih ramai di kalangan kita yang masih samar tentang kebaikan dan kepentingan sarapan pagi. Ada juga yang gemar mengumpulkannya sekali bersama makan tengahari (brunch). Antara alasan yang sering didengar apabila ditanya kenapa tidak bersarapan adalah “bimbang berat badan naik” dan “i’m on diet”. Wah, salah konsep ni.

Tidak kira apapun alasan anda, sarapan pagi tetap PENTING. Antara faedah yang diperolehi melalui sarapan pagi adalah;

1) Melengkapi Nutrisi Yang Diperlukan

Sarapan yang baik mestilah mengandungi karbohidrat atau berserat tinggi. Makanan seperti oat, bijirin dan roti gandum amat sesuai dijadikan hidangan pada waktu pagi kerana boleh memberikan kesan kenyang yang lama disamping membekalkan tenaga.

2) Kurangkan Berat Badan

Sarapan pagi dengan keadaan perut yang masih kosong membantu mempercepatkan pembakaran kalori secara lebih efisien.

3) Tingkatkan Daya Fokus/Tumpuan

Apabila kita bangun pagi, kita telah kehilangan banyak tenaga dalam bentuk glukosa dan glikogen yang telahpun digunakan pada hari sebelumnya. Jadi dengan itu pengambilan makanan yang berglukosa adalah amat digalakkan untuk menjana perkembangan otak dan daya tumpuan. Kekurangan glukosa boleh mengakibatkan anda hilang tumpuan terhadap sesuatu kerja yang dilakukan dan mudah berasa penat.

4) Cegah Risiko Sakit Jantung

Kandungan serat yang diperolehi dari hidangan sarapan dapat menyerap kolesterol yang terdapat dari dalam badan. Ianya berkait langsung dengan membantu mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membahayakan kesihatan terutamanya risiko serangan jantung dan strok.

Apa pula Tips Diet Kevin Zahri tentang Sarapan?

tips diet kevin zahri

  • makan sarapan pagi seawal mungkin
  • jangan tunggu tiba di pejabat baru ambil sarapan
  • alas perut terlebih dahulu di rumah untuk mengelakkan nafsu makan yang bergelora apabila tiba di pejabat

Tapi kita sibuk pagi-pagi di rumah? Kelam-kabut untuk uruskan anak-anak ke sekolah? Tak sempat sebab nak bermekap, pakai tudung, atau mungkin nak cepat untuk elak kesesakan lalu lintas?

Tips Diet Kevin Zahri tentang ini;

  • cari makanan yang cepat, mudah dan ada sumber protein + fiber (serat) yang membantu mengenyangkan
  • kita pasti boleh mengawal nafsu makan kita apabila tiba di pejabat. Tidaklah lapar sangat dan kita pun akan makan dengan kuantiti yang tidak banyak.

Mana nak cari sarapan yang cepat, mudah dan berkhasiat?

tips diet kevin zahri :sarapan

Di Shaklee, kami cadangkan Mighty 3 Gems Set. Merupakan kombinasi ESP Soy Protein Isolate Powder, Meal Shakes dan Performance untuk permulaan hari anda (bersahur) dengan hidangan berkhasiat dan menyelerakan.

  • ESP ~ Soy Protein Isolate Powder merupakan minuman rendah lemak, bukan GMO secara biologinya mempunyai kandungan protein yang lengkap dengan kandungan 9 asid amino perlu dan 14 gram protein soya sihat bagi setiap hidangan. Di samping rasanya yang enak ia juga dapat memberikan tenaga pada tubuh dengan protein soya yang berkualiti tinggi.
  • Meal Shake ~ memberikan 19 mineral dan vitamin yang penting untuk tubuh dan ia amat perlu bagi proses tumbesaran dan mengekalkan kesihatan.
  • Minumam Performance ~ mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LYTE dengan campuran unik karbohidrat yang membekalkan tenaga segera dan berkekalan untuk menyokong penghidratan optimal.

Betulkah berkesan? Apa kata testimoni?

testi ESP kenyang
Credit pic to : mama-iloveu.blogspot.com
testimoni sarapan dengan shaklee
Credit pic to bloggerwanita.com

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009

Vitamin Kita Shaklee

Tips Diet Kevin Zahri: Sarapan Secepat Mungkin
Tagged on:             

3 thoughts on “Tips Diet Kevin Zahri: Sarapan Secepat Mungkin

Comments are closed.