Anda pernah dengan nama Roger Barnett? Tahukah anda siapa dia? Jom kita kenali siapa Roger Barnett ini dan apa kaitannya dengan Shaklee.

Alhamdulillah. Dah selesai National Conference 2014 yang telah berjaya dilangsungkan dengan gilang gemilang sekali. Lebih istimewa untuk National Conference kali ini kita ada menerima kunjungan khas Mr Roger Barnett, CEO dan Chairman Shaklee Corporation.

Waah.. Teruja sungguh melihat beliau berkongsi semangat dan pandangan positif beliau terhadap Shaklee lebih-lebih lagi dalam industri suplemen di Malaysia ini. Terlalu banyak yang saya nak kongsikan tentang National Conference kali ini. Tetapi ada baiknya jika saya ajak anda kenali siapa Roger Barnett ini terlebih dahulu. Maklumlah, orangnya kacak, segak, bijak pula bila berkata-kata. Dah tu namanya sangatlah meletup semenjak dua menjak ini sehinggakan ada yang masih belum kenal Shaklee pun rasa teruja mahu mengenali Shaklee kerana aura Mr Roger Barnett ini.

roger barnett shaklee
Mr Roger Barnett di National Conference 2014 – Sunway Piramid Convention Centre

Roger Barnett merupakan seorang bilionnaire muda berusia 49 tahun  yang berjawatan Pengerusi dan Ketua Eksekutif Shaklee Corporation. Shaklee adalah satu syarikat besar yang ditubuhkan pada 1956 dan menduduki carta no 1 dalam industri pemakanan semulajadi dan produk pembersihan hijau (mesra alam) di Amerika Syarikat. Mempunyai lebih 1.2 juta ahli dan pengedar di Amerika Syarikat, Jepun, Mexico, Malaysia, Kanada, Taiwan, China dan terbaru pasaran Indonesia.

Roger Barnett memulakan kerjayanya di firma perbankan pelaburan Lazard Freres & Co. Beliau kemudian menganjurkan kumpulan pelaburan untuk mengambil alih kawalan daripada Arcade, Inc, yang berubah menjadi syarikat pensampelan yang terbesar di dunia, berkembang daripada operasi semata-mata AS ke perniagaan global. Beliau juga merupakan pengasas dan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Beauty.com, yang terus menjadi salah satu daripada peruncit internet utama dalam industri kosmetik.

Roger Barnett menerima ijazah sarjana muda dari Yale College (Summa Cum Laude), ijazah undang-undang dari Yale Law School (Editor Kanan, Yale Law Journal), dan MBA dari Harvard Business School.

Roger Barnett telah dipilih sebagai Ketua Global bagi Esok oleh Forum Ekonomi Dunia (Davos). Beliau juga telah dipilih sebagai Ketua Muda Fellow Jawatankuasa Kebangsaan AS-China Perhubungan dan merupakan ahli Pertubuhan Presiden Young. Selain itu, Roger Barnett berkhidmat sebagai ahli di Harvard dan Yale Sekolah Kesihatan Awam Majlis Kepimpinan, Majlis Universiti Yale Presiden pada Aktiviti Antarabangsa, Lembaga Pengarah Yayasan Elie Wiesel for Humanity, Lembaga Penasihat 2004 Nobel Peace Laureate The Green Belt Movement Wangari Maathai, Lembaga Pengarah Pengarah Sekolah Bandar San Francisco, dan Lembaga Pemegang Amanah Seni Halus Muzium Yayasan San Francisco.

Beliau membeli Shaklee pada 2004 kerana beliau suka dan yakin dengan konsep pemasaran serta percaya ia adalah MASA DEPAN.

Matlamat beliau adalah untuk menjadikan Shaklee # 1 di dunia. Beliau berkata:

“Saya yakin dengan teliti potensi pertumbuhan kita (Shaklee) adalah yang paling besar dalam industri kita.”

Shaklee adalah syarikat yang paling sempurna pada kedudukan dalam industri. Kita mempunyai sejarah yang terbaik dan masa depan yang terang.

Beliau melihat ini sebagai pelaburan strategik jangka masa panjang dan berkata,

“I never want to sell this company.  “One day, if he’s worthy, I’d like to pass this on to my son Spencer (son).” 

Kagum kan? Pernahkan ada pemilik network marketing company lain yang menceburi bidang perniagaan dengan kombinasi pendidikan, rekod prestasi, sumber dan visi seperti Roger Barnett?

Dan yang paling mengujakan bila Roger Barnett mensasarkan Shaklee akan berkembang pesat ke seluruh dunia dan beliau mempunyai target untuk membuka Shaklee di 50 buah negara. Semakin berkembang dan membesar sehingga mencapai kedudukan no 1 dunia. Dan.. di mana kita? Hanya masih mahu melihat keluarga besar Shaklee terus membesar tanpa memajukan diri sendiri?

Berminat menyertai keluarga besar Shaklee?

sertai kami

Dan klik di sini untuk mendapatkan informasi kelebihan apabila anda mendaftar sebagai ahli

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan di yanavitaminkita@gmail.com atau boleh hantarkan sms/whatsapp ke 019-9109009


Vitamin Kita Shaklee

Kenali Siapa Roger Barnett
Tagged on:     

2 thoughts on “Kenali Siapa Roger Barnett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge