Premenstrual Syndrome atau lebih dikenali sebagai PMS adalah “teman setia” wanita setiap bulan. Kadang-kadang kehadirannya seawal seminggu sebelum kitar haid bermula. Hampir 3 daripada 4 wanita akan mengalami kemurungan, perubahan mood, kembung perut, kekejangan di bahagian abdomen, dan juga bengkak payudara. Ada yang mengambil jalan pintas ~ pain killer sebagai pelenyap kesakitan. Tetapi sampai bila mahu bergantung kepada pain killer? Hilangnya mungkin sekejap tetapi kesan jangka panjangnya terhadap kesihatan mungkin akan memberi kesan seumur hidup. Lebih baik mencuba suplemen kan dari terus bergantung kepada pain killer?

Hormon yang dikeluarkan dari ovari boleh mengganggu metabolisme kalsium, sepertimana magnesium dan vitamin D yang amat diperlukan sebelum kitar haid bermula. Estrogen yang banyak akan menghalang menyerapan kalsium ke usus dan seterusnya mengganggu aktiviti normal hormon parathyroid. Sebab itulah ramai pakar percaya bahawa tempoh PMS ini adalah tempoh “kehilangan” lebih banyak kalsium berbanding apa yang sepatutnya mereka dapat dari diet seharian.

Jika dilihat secara teliti, simpton-simptom PMS kebanyakannya dipercayai berpunca daripada tahap kalsium yang rendah dalam sistem saraf pusat.

Maka dengan sebab itulah pengambilan suplemen kalsium adalah sangat-sangat dicadangkan semasa PMS. Kajian telah membuktikan pengambilan kalsium boleh memberikan kelegaan kepada semua simptom PMS. Kalsium juga membantu melegakan kesakitan senggugut semasa haid dengan cara mengekekalkan kestabilan otot seterusnya mengurangkan kekejangan (sengugut). Kalsium juga dapat membantu mengatasi retensi air dan sakit-sakit pinggang dan belakang. Pakar menyarankan pengambilan antara 1000-1500mg kalsium untuk mereka yang sering diserang gejala PMS ini.

Akan tetapi kalsium semata-mata tidak akan menunjukkan kesan postif kerana ianya memerlukan magnesium dan vitamin D sebagai sinergi.

Magnesium sangat membantu untuk penyerapan kalsium dan dalam masa yang sama juga berfungsi melegakan gejala-gejala PMS seperti kemurungan, kembung dan bengkak payudara. Kajian menunjukkan wanita yang mengambil magnesium ini didapati kurang mengalami senggugut kerana magnesium boleh membantu melegakan kekejangan otot. WomensHealth.com menyarankan pengambilan 400mg magnesium sehari untuk mengurangkan gejala-gejala PMS ini tetapi kesannya mungkin hanya akan dapat dilihat setelah 2 atau 3 kitaran haid.

Vitamin D juga sering digabungkan dengan kalsium dalam menguruskan masalah PMS. Bersama-sama kan lebih baik? Kesannya lebih ummmpphh!!

Selain bertindak membantu menyerapan kalsium, vitamin D juga boleh memberikan kelegaan bagi sakit-sakit yang dialami oleh wanita semasa PMS, dengan cara penghalang generasi prostaglandins dalam badan. Dan dose yang dicadangkan pula adalah sekitar 400IU.

Jadi kenapa OsteMatrix?

Ya, kenapa Ostematrix? Kerana OsteMatrix bukan sekadar kalsium. Malah dilengkapi dengan magnesium dan juga vitamin D dengan dose saranan yang ideal. Anda boleh nilaikannya sendiri di sini.

Jadi, masih berkira-kira kah? Hanya dalam botol kecil ini kita boleh mendapatkan khasiat yang begitu banyak.

Antara testimoni Ostematrix & Senggugut
Rujukan: 
http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/menstrual-pain
http://www.livestrong.com/article/343742-calcium-magnesium-for-helping-the-symptoms-of-pms/
http://www.progressivehealth.com/is-calcium-an-effective-alternative-treatment-for-pms.htm

Nak mencuba?
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
# SMS | WhatsApp 0199109009 (Yana)
# Live chat di http:/www.facebook.com/yana.fandi.1

Saya pengedar Shaklee yang sah di Ampang. ID no 830028 (Haliyana).
COD area KL Sentral, Glenmarie Shah Alam pada hari berkerja (lunch time). Dan sekitar Ampang pada hari-hari lain & malam hari bekerja.
Pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
OsteMatrix Membantu PMS
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge